ANNA GAVALDA - bir aradayız hepsi bu

On yıl önce bu kitaptan uyarlanan filmi seyredip çok sevmiştim sonrasında D&R'ın indirimliler standında kitabını görünce hemen aldım ama o günden beri bekliyor, bu yaz kitaplığımı didik didik ettiğim için gözüme çarptı ve buradayız...

Öncelikle film kitaptan bire bir çevrilmiş eksik olan pek bir şey yoktu, sadece film, romana göre daha neşeliydi belki de oyunculardan bana öyle geldi bilmiyorum... romanda hepsi birbirinden nev'i şahsına münhasır karakterlerin yaşadıkları acı olayları daha çok fark ediyorsunuz... Philibert bir entelektüel olmasına karşın, insanlarla konuşmayı beceremeyen, zaman zaman kekeleyen, durmadan özür dileyen, içine kapanık biridir ve soylu babası tarafından sürekli ayıplanmaktadır... Camille eğitimli ve çok yetenekli bir ressamdır ama babasının ölümünü atlatamamış, dengesiz ve ilaç bağımlısı annesi ile ne yapacağını bilemeyen, geceleri bürolarda temizlik işi yapan genç bir kızdır... Franck annesi tarafından istenmemiş, büyükannesi tarafından büyütülmüş, biraz kaba ama iyi yürekli genç bir ahçıdır, haftanın altı günü çalışmakta, izinli olduğu tek günde de büyükannesine bakmaktadır... bu üç kişi tesadüfler sonucu devasa, tarihi bir evde yaşamaya başlarlar ve hikaye devam eder...

Filmden sonra romanı da sevdim, okuyun derim...

Yazar: Anna Gavalda
Çevirmen: Yaşar İlksavaş
Sayfa Sayısı: 479
Basım Yılı: 2008 (3. Baskı) 2006 (1. Baskı)
Yayınevi: Doğan Kitap

Franck genç bir aşçıdır. Büyükannesi tarafından yetiştirilmiştir ve Philibert’le aynı evi paylaşmaktadır. Philibert biraz sakardır, biraz kekemedir ve hatta biraz acayiptir. Çok soylu bir Fransız aileye mensup olmakla birlikte, miras kavgalarına neden olan, Paris’in göbeğinde 400 mm2’lik bir evde oturmakta ve kartpostal satarak yaşamaktadır. Yaşlı Paulette kızıyla dargındır ve yalnızca torunu Franck ile görüşür. Ama, zaman Paulette’in aleyhine geçmektedir. Ve Camille geceleri işyerlerinde temizlik yapar. Çok kötü ve küçük bir atölyede yaşar. Çizim yeteneği ise onu hayata bağlayan en önemli etkendir belki de... "Bir Aradayız, Hepsi Bu", Anna Gavalda’nın sıcacık kaleminden, dört yalnızın kaderlerinin birkaç noktada kesişmesinin öyküsü. Biraz tebessüm, gözpınarlarında biriken birkaç damla yaş ve yalnızlıkların dostluğa dönüştürdüğü yaşama savaşının güçlü, keyifle anlatılmış romanı.

Anna Gavalda: 1970 yılında Boulogne-Billancourt’da doğdu, edebiyat öğrenimi gördü. Halen Fransızca öğretmenliği yapıyor. 1999 yılında yayımlanan "Je voudrais que quelqu’un m’attende quelque part" adlı öykü derlemesiyle büyük başarı kazandı. "Onu Seviyordum" ilk romanıdır.

Yorumlar

  1. filmi de romanı da duymamıştım, ama sanırım şansımı filmden yana kullanacağım öncelikle, belki sonra romanı da okumak isterim, paylaşımınız için teşekkürler Gül Hanım, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren Hanım, filmi seyredin çok güzel, özellikle oyuncular çok iyiydi. yorum için teşekkürler, sevgiler:)

      Sil
  2. ay filmi ne güzeldi romanı da varmış he okunabilir ivit :)

    YanıtlaSil
  3. Gavalda 'dan 2 ya da 3 kitap okumuş ve ben de sevmiştim . Kitap isimleri de hep böyle enteresan :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzun ve ilginç isimli kitapların güzel olduğunu düşünüyorum:) tabii hiç alakası yok ama şu ana kadar pek aksi çıkmadı:) Sevgiler:)

      Sil
  4. afiş tanıdık geldi ama izlemedim galiba:/ alayım ben bunu:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz Fransız filmlerini seviyordunuz yanlış hatırlamıyorsam mutlaka seyredin çok güzel:)

      Sil
  5. Bir kaç hafta önce izledim filmini, çok güzeldi. Yavaş yavaş Fransız filmlerine ısınıyorum galiba :)) Kitabını da okumak güzel olurdu :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kağıt Salıncak filmi sevmeniz ne güzel:)) yorum için teşekkür ediyorum, sevgiler:)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH