THOMAS MULLEN - SAPTIRICILAR

Son zamanlarda okuduğum bilim kurgulardan pek memnun değilim, İthaki’de bu konuda en iyisi olduğu için açıkçası işin içinden çıkamıyorum... bu nedenle bu kitabı okumak konusunda tereddütlüydüm ve yine bilim kurgu anlamında hüsran oldu ama kitap bütünüyle çok iyi olduğu için her hangi bir şey söyleyemiyorum... Gelecekten gelen ve kendi dünyalarını korumaya çalışan insanları görünce büyük beklenti ile aldım bu kitabı ama bilim kurgu bölümü tanıtımdaki kadar tüm roman içinde yüz sayfayı geçmiyor...

Asıl konu ise; ‘’Küresel Üst Aklın’’ güç ve iktidar için dünyaya hükmetmesi, ABD’nin tüm dünyayı savaşa sürüklemesi ile savaş karşıtlığı yapan aktivistlerin mücadelesi, CIA, NSA, FBI vb. teşkilatların uygulamaları ve birbirleriyle çekişmeleri, tüm devletlerin güvenlik bahanesiyle vatandaşlarını izlemeleri  ve giderek bunu artırmaları, bu durumun antidemokratik ülkelerde iktidar sahiplerinin diktatörlüklerini koruma amacına hizmet etmesi, sıradan insanların ya farkında olmadıkları ya da ellerinden bir şey gelmediği durumlardan oluşuyor.

‘’Biliyorum. Askeri bir bahane buldular ama aslında o bombaları atmalarının tek sebebi Hiroşima’dakilerin yeterince insan olmadığını düşünmeleriydi. Kendileri gibilere öyle davranmazlardı. Yaptıklarına tam olarak cinayet gözüyle bakmadılar. Daha ziyade .... yeni bir sayfa açıyorlardı.’’ 

‘’Bizi borçlarımızla, emeklilik primlerimizle ve gayrimenkul değerlerimizle kafesliyorlar. Hazzetmediğimiz şeylere katılmaya zorluyorlar. Çünkü Amerikalıyız ve bunları hak ediyoruz. Her şey bizim adımıza, bizim iyiliğimiz için yapılıyor ve bize de gülümseyip oylarımızla onlara teşekkür etmek kalıyor.’’

Özetle bu roman geleceği değil çığrından çıkmış ve düzelecek gibi de gözükmeyen şimdiki zamanı anlatıyor... yazar çok başarılı, ortada dönen pisliği heyecanını hiç kaybetmeyen çok güzel bir hikaye ile size okutuyor... Ben bundan böyle yazarı takip edeceğim, ‘’Dünya nereye gidiyor’’ diye bir düşünceniz var ise size de kaçırmayın okuyun diyorum...


Bitirmeden romana iki tane itirazım var onu da yazayım;
  • Gelecek kurgulayan tüm yazarlar artık meşhur bilim kurgu/distopya eserlerine öykünmekten vazgeçseler iyi olacak... evet Orwell, Bradbury, Zamyatin gibi büyük ustalara saygı göstermek adına yapıyorlar belki ama benim gibi tüm bu kitapları okuyanlara artık sıkıcı olmaya başladı... biraz daha çaba gösterip o büyük ustalar gibi yaratıcılık sergileseler iyi olur diye düşünüyorum... bu kitaptaki gelecek de 1984 ile Fahrenheit 451’in birleşiminden oluşuyordu açıkçası bana hiç cazip gelmedi.
  • Romanda hiç gerekmemesine rağmen çok kalabalık bir dipnot silsilesi var... Bunu kim akıl etmiş bilmiyorum ama dipnotların %95’i olmasa da olur... Örnek verecek olursam Starbucks, Converse, Pentagon ve benzeri birçok kelimenin yanına yıldız konularak açıklaması yapılmıştı, dünyada ve/veya ülkemizde bunları bilmeyen kaldı mı? keşke bilmeseydik hiç hayatımıza girmeseydi ama çok sıradan şeyler artık... ve bu dipnotlar o kadar çoktu ki hiç anlam  veremedim, yayınevi yeniden bir baskı yapacaksa bunları kaldırsa iyi olur. 

Yazar:  Thomas Mullen
Çevirmen: Cihan Karamancı
Sayfa Sayısı :528
Basım Yılı : 2014
Yayınevi :İthaki

Ödüllü yazar Thomas Mullen'dan 1984 ve Fahrenheit 451 gibi distopya klasiklerini hatırlatan yüksek tempolu bir roman.

Zed gelecekten -dünyanın sorunlarının çözüldüğü; açlığın, savaşın, ümitsizliğin olmadığı bir zamandan- gönderilmiş bir ajandır. Görevi o geleceği korumaktır. Tarihteki tüm felaketleri, özellikle de bizim zamanımızda gerçekleşen ve Zed'e ne pahasına olursa olsun savunması emredilen Büyük Facia'yı doğal akışına bırakması gerekse bile.

Zed'in görevi gözden düşmüş eski bir CIA ajanının, Irak'ta kaybettiği asker kardeşinin yasını tutan genç bir avukatın ve daha çok sayıda kişinin yaşantısını altüst edecektir. Peki şimdiki zaman, mükemmel geleceği bozmadan önce son görevini tamamlayabilecek midir?

Saptırıcılar günümüzün küresel krizlerine yeni bir bakış açısıyla yaklaşarak tarihin doğasını ve onu şekillendirmekteki rolümüzü ele alıyor. Bu roman Mullen'ı neslinin en heyecan verici ve hayal gücü kuvvetli yazarları arasına sokuyor.

"Jilet kadar keskin. Gücüyle ve alışılmadık güzelliğiyle vahşi olduğu kadar muazzam da." 
-Warren Ellis-

"Bu kadar eşsiz ve orijinal bir öykü ancak eşsiz ve orijinal bir zihinden, yani Thomas Mullen'dan çıkabilirdi." 
-Alex Tse-

Yorumlar

  1. o halde bekler bu kitap bir müddet daha , :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında kitap çok güzel ama kategorisi yanlış bana göre :)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH