YAŞAR KEMAL - Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana

Bir Ada Hikayesi 1

İnsanın hep okumak istediği ama bir şekilde denk gelmeyen kitaplar vardır.’’Bir Ada Hikayesi’’ de benim için öyleydi.. Serinin son kitabı çıkınca artık daha fazla gecikmemeliyim diye düşünüp ilk kitaptan başladım ve bir kez daha neden bu kadar geç kalmışım diye üzülmeden edemedim...

Bu çok yönlü bir hikaye, bir yandan hakikaten bir ada hikayesi; koy koy, tepe tepe, koyak koyak adanın her yanı anlatılıyor, çiçek çiçek, ağaç ağaç tüm bitkiler rengine meyvesine kadar capcanlı tasvir ediliyor...börtü böceği, kelebeği, arısı cümle hayvan en ince ayrıntısıyla tıpkı bir resim gibi çiziliyor...denizin kıpırtıları bile sabahın erken saatinde başka gecenin ışıltısında başka parlıyor... her şey olağanüstü, cennet gibi bir ada burası... Keşke o adada olsam diye aklınızdan geçiriyorsunuz..bir yandan da duvarlarına yapılmış rengarenk resimleriyle boşaltılmış evler, bırakılmış eşyalar, kiler dolusu yiyecekler, kovan kovan ballar o terk edilmiş haliyle içinize dokunuyor..o adada yaşayanları, niye mübadeleye tabi tutulduklarını anlamadıklarını da anlatıyor yazar ince ince..

Hikayenin diğer tarafında ise  bir insanlık dramı anlatılan... hem o güzelim adadan gönderilen niye gittiklerini anlayamayan insanların, hemde yıllardır o savaştan o savaşa sürüklenen bir toplumun dramı...Çanakkale’de, Allahüekber dağlarında, Arap çöllerinde telef olanların hikayesi tüm acısıyla tüm çıplaklığıyla yer alıyor... Savaşı icat edenlerin huzur bulmaması sık sık yineleniyor ya insanların savaşmaktan kendilerini alamamasına da şaşılıyor sürekli...

Tüm bu hikayenin üstüne Yaşar Kemal’in muhteşem dili ve anlatımını da eklediğinizde  mutlaka okuyun derim...

Yazar: Yaşar Kemal
Sayfa Sayısı : 318
Basım Yılı : 2012 (17. Baskı) / 1998 (1. Baskı)
Yayınevi : YKY

Bir Ada Hikayesi dörtlüsü, savaşlardan, kırımlardan, sürgünlerden arta kalan insanların, Yunanistan’a gönderilen Rumların boşalttığı bir adada yeni bir yaşam kurma çabalarını konu alır. Umut romanın baş kahramanıdır.
Lozan’da alınan mübadele kararıyla, Rumlar Yunanistan’a gönderilmiş ve savaşlarda yerini yurdunu yitirmiş insanların Ege’deki bu adaya yerleştirilmelerine karar verilmiştir. Adanın kaderi  Poyraz Musa’nın gelişiyle değişir. Adaya sığınan çeşitli kökenlerden insanlar, Poyraz Musa’nın desteğiyle yaşadıkları bütün acılara karşın umudu ayakta tutarak yeni bir yaşamın filizlerini yeşertirler.

“Yaşar Kemal çağdaş dünyanın en büyük anlatıcılarından biridir. Onu okumak yaşamın kendisini anlamaktır. O, korkusuz bir kahraman gibi yazıyor.”
John Berger

“Yaşar Kemal Homeros'tan bu yana gelen en eski geleneksel anlatıcıdır. Başka bir sesi olmayan halkın sesidir.”
Elia Kazan

“Yitirdiğimiz anlatım geleneğini ne mutlu ki Yaşar Kemal bulmuş. Tarihi ve politikayı altüst ederek yirmibeş - otuz yüzyıl sonra Yunanlı ozan (Homeros) susmuş ve söz sırası Troyalı ozana (Yaşar Kemal) geçmiş.”
Robert Kanters

“Ne zaman çağdaş bir romancı örneği vermem istense, aklıma ilk gelen isim Yaşar Kemal olmuştur.”
Raymond Williams 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH